Gå til hovedindholdet
MENU
Aula_close Layer 1

Medicinhåndtering

Retningslinjer for medicinhåndtering og medicingivning på Brøndagerskolen: 


For at vi kan påtage os at give medicin skal den leveres optalt i dagsdoseringsæsker for en uge ad  gangen og elevens navn skal stå på hver af disse. Herudover skal medicinen være odineret af en læge  i forening med forældrene, og der skal sendes retningslinjer med medicinen, hvoraf det tydeligt skal  fremgå:  
• Elevens navn, cpr.nr, og adresse 
• Ordinerende læges navn og telefonnr. 
• Kontaktoplysninger på hvem der kontaktes i tilfælde af tvivl, f.eks. læge eller forældre.
 • Indlægsseddel på det aktuelle præparat.  
• Medicinordination/præparat/kopi præparatnavn, styrke, dosis og hvornår den skal gives. 
• Forholdsregler hvis man har glemt at give medicinen, f. eks. om den skal gives når det opdages  eller springes over. 
• Hvordan medicinen gives, f.eks. på en ske eller i yoghurt 
• Opbevaring, f.eks. på stuetemperatur eller på køl 


Vi skal have en skriftlig tilladelse fra forældrene, hvis vi skal give eleverne håndkøbsmedicin som  f.eks. Panodil. Tilladelse skal fornys en gang om året. 


Vi giver almindeligvis ikke penicillin, men gruppens personale kan i samråd med en leder træffe  beslutning om det i de enkelte tilfælde. Vi giver normalt vis ikke PN medicin - se dog afsnittet ”elever  med epilepsi” og ”elever med allergi”. 


Hvem er ansvarlig for hvad 
Forældrene/botilbuddet er ansvarlige for, at skolen modtager den optalte medicin. Teamet sørger  for, at den modtagne medicin låses inde i gruppens medicinskab sammen med indlægssedlen. Teamet sørger ligeledes for, at afdelingslederen får en kopi af indlægssedlen. Medarbejderne der  udleverer medicinen er ansvarlige for, at retningslinjerne følges og at medicinen gives som aftalt.  Medarbejderen der udleverer medicinen har således pligt til at kontakte den person, typisk en  forælder eller et botilbud, der er ansvarlig for den udleverede medicin, hvis der på nogen måde  opstår tvivl omkring medicingivningen. Hvis medarbejderen får mistanke om fejl eller lignende i  forhold til den optalte medicin, så skal hun/han kontakte forældre eller botilbud. 


I tilfælde hvor medicinen skal opbevares på køl, da anskaffer gruppen en pengekasse og mærker den ”medicin”. Pengekassen med medicin sættes på køl og nøglen opbevares i medicinskabet. Har elever  medicin med i tasken, fordi de skal til aflastning, da låses tasken inde så det ikke er muligt, at komme  til medicinen ved et uheld. 
Husk at udfylde registreringsskemaet med initialer og tidspunkt for medicingivningen, hver gang der  udleveres og gives medicin. 
Man kan blive retsforfulgt, hvis man ikke følger retningslinjerne, der er givet. Du skal være  opmærksom på, at du som medarbejder ikke kan ordinere, ændre eller afslutte en behandling. 

Elever med epilepsi 
Forældrene skal orientere skolen, hvis barnet har epilepsi. Forældrene er ansvarlige for, at der er  skriftlige retningslinjer omkring, hvordan og hvornår der gives medicin og hvordan medicinen  opbevares. Forældrene skal også sørge for, at der er skriftlige retningslinjer for, hvornår vi skal  tilkalde ambulance. Det er ligeledes forældrenes ansvar, at vi har den medicin der skal gives, og at  udløbs datoen ikke er overskredet og procedurerne omkring dette er velbeskrevet.  
Personalet er ansvarlige for at medbringe medicinen, hvis de f.eks. er på tur ud af huset. 


Basale førstehjælps råd ved epileptisk anfald, du skal: 
• Være rolig. Personen har ikke smerter og er ikke i livsfare. 
• Beskytte personen mod stød og slag 
• Forsøge at lægge personen ned på siden, løsne stramt tøj og sørge for at luftveje er fri for spyt,  slim mv., når anfaldet er overstået 
• Blive ved personen til bevidstheden er vendt tilbage, og personen kan klare sig selv. Mindre anfald kan påvirke bevidstheden i større eller mindre grad og vise sig på  mange måder; fx ved at personen bliver fjern, smasker, taler sort, handler formålsløst  eller bliver angst. 


Kun tilkalde læge eller alarm 1-1-2 hvis: 
• Anfaldet har varet mere end fem minutter,  
• anfaldene gentager sig,  
• anfaldet sker under badning, eller  
• personen er kommet til skade. 


Du skal ikke: 
• Putte noget i personens mund 
Sørg for at være informeret om, der er elever i din gruppe med epilepsi, og om de individuelle  retningslinjer for håndtering af anfald, der gælder for barnet. Eks PN medicin 


Elever med allergi 
Hvis en elev er akut allergisk overfor f.eks. bistik, nødder eller lignende der kan udløse en livstruende  situation, så skal der være skriftlige retningslinjer for hvordan og hvornår personalet giver allergi  medicinen. Forældrene skal således sørge for, at skolen har medicinen der er brug for og  udløbsdatoen ikke er overskrevet. I disse tilfælde behøver medicinen ikke være talt op i  dagsdosisæsker, men derudover gælder de samme retningslinjer, som beskrevet punkt for punkt i  indledningen.  
Personalet er ansvarlige for at medbringe medicinen, hvis de f.eks. er på tur ud af huset.

Hvem giver medicinen 
Det er en fra det faste personale, der giver medicin. Dvs. det er ikke en vikar der giver medicin. I  tilfælde, hvor der ikke er en fra det faste personale tilstede, er det personale med kendskab til  barnet der varetager dette. Hvis der er tvivl herom, så skal nærmeste leder kontaktes. Nedestående  trin følges: 
• Medarbejderen der giver medicinen skal se på, at eleven tager medicinen.  • Medicinen må ikke bare lægges f.eks. på tallerkenen. 
• Af hensyn til medarbejderen så skal medarbejderen bruge handsker, så hun/han undgår at  komme i berøring med medicinen. 


Fejlmedicinering 
Fejlmedicinering omfatter både de tilfælde hvor man har glemt at give medicin og de tilfælde, hvor  der er givet forkert medicin. I de tilfælde hvor der er givet forkert medicin, skal den ordinerende  læge straks kontaktes. Hvis det er udenfor lægens åbningstid, så kontaktes Akuttelefonen på tlf. 1813. Herefter følges lægens anvisninger og barnets forældre, botilbud samt en leder informeres. 


I de tilfælde hvor der er glemt at give medicin, der følges overfor beskrevet retningslinjer.  


Personalet udfylder et medicinskema på hver enkelt elev hver dag, såfremt de er omfattet af  retningslinjer for medicin. Skemaerne arkiveres i elevens sagsmappe på PersonaleIntra. 
Du kan finde skemaet for medicingivning samt blanketterne for lægeordineret medicin med og uden  PN under bilag.